Čím nahradit cukr? Jsou sirupy skutečně tak zdravé?

Nahradili jste ve své kuchyni bílý cukr sirupy v domnění, že děláte pro své zdraví a linii to nejlepší? Je to ale skutečně vhodná alternativa? Nejedná se pouze o dobrý marketingový trik?

Fruktóza

Najdete ji také pod názvem ovocný cukr nebo levulóza. Pro někoho může být hůře stravitelná a může být příčinou zažívacích potíží (nadýmání, průjem). Fruktóza má nižší glykemický index než klasický cukr a glukóza a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Je tedy v rozumné míře vhodnou alternativou pro diabetiky. Ovšem podporuje chuť k jídlu a tak můžete v konečném důsledku sníst více, než jste zamýšleli. Nadměrná konzumace zvyšuje riziko ztukovatění jater, které často doprovází obezitu. Fruktóze se ale nemusíme za každou cenu vyhýbat.

Fruktóza nacházející se v ovoci a zelenině je k našemu organismu šetrná. S ovocem kromě ní pozřeme i enzymy, které pomáhají cukr štěpit a vlákninu, která podporuje trávení a pocit sytosti. Z výše uvedených důvodu jsou ke slazení velmi vhodnou alternativou například sušené datle. Hojně jsou využívány v raw kuchyni při přípravě nepečených sladkostí.

Glukóza

Glukóza stejně jako fruktóza patří mezi monosacharidy a je pro nás hlavním zdrojem energie. Nachází se ve většině složených sacharidů. Při nadměrné příjmu se nevyužitá glukóza ukládá ve formě tuků a přispívá k nadváze a obezitě.

Náhražky cukru - jsou sirupy opravdu zdravé?

Kukuřičný sirup

Kukuřičný sirup je díky své nízké ceně a vyšší sladivosti oblíbený zejména při výrobě sladkostí. Najdeme jej v sušenkách, snídaňových cereáliích, proteinových tyčinkách, pečivu nebo v nápojích. Oproti ostatním obilným sirupům obsahuje vysoké procento fruktózy (55 % fruktózy a 45 % glukózy).

Mezi dalšími obilnými sirupy najdeme sirup špaldový, pšeničný, ječný a rýžový. Jsou výrazné chuti a nejlépe je využijeme při pečení.

Agáve sirup

Agáve sirup se získává z dřeně divoce rostoucích kaktusů. Samotná rostlina obsahuje prospěšné látky, které se ale při zpracování na sirup ničí. Je až 40x sladší než cukr a díky jemné chuti nepřebije chuť jídla. I přes jeho nízký glykemický index bychom měli být s jeho konzumací umírnění. Obsahuje 75 – 95 % fruktózy a je tak jejím největším zdrojem v koncentrované podobě. Zdravotní rizika způsobená jejím nadměrným příjmem již byla zmíněna.

Javorový sirup

O něco lépe je na tom javorový sirup se svými 35 % fruktózy a 65 % sacharózy a vcelku nízkým glykemickým indexem. GI se pohybuje kolem 54. Je bohatý na zinek, mangan, železo a vápník. Vyrábí se z mízy javoru, kterou je zapotřebí pro zachování kvality ještě téhož dne, kdy byla nasbírána, zpracovat.

Sirupy jsou v rozumném množství zdraví prospěšné

Sirupy oproti klasickému bílému cukru obsahují i zdraví prospěšné látky. Jsou vhodnou alternativou pro zpestření jídelníčku a na ozdobu jídel. Neplatí zde, že pokud jimi nahradíte obyčejný cukr, můžete je konzumovat v libovolném množství. Nejlepším zdrojem sladké chuti je kromě čerstvého ovoce i ovoce sušené.

Zdroj: Margit.cz, Stobklub.cz, Zbynekmlcoch.cz

Foto: Pixabay.com

Čím nahradit cukr? Jsou sirupy skutečně tak zdravé? patří do témat

Vitamíny a minerály patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Vitamíny a minerály

  • Václav 17.08.2012 17:08 hubnutí

    Mám pro Vás dobrou zprávu, min. zajímavé články a také produkty-doplňky stravy(vitaminy,mineraly…

  • Simona 26.11.2014 14:11 Nevolnosti v těhotenství

    Mě se také udělalo dobře až potom co jsem začala užívat kyselinu listovou od elastiq a k tomu…

  • Dana 29.09.2015 15:09 Bolest ramene

    Šárko, ještě mě napadá, nechtěla byste raději vitamíny a minerály získávat přírodní cestou, místo…

  • arabela 26.11.2015 22:11 zdravé hubnutí

    O těchto dietních plánech jsem už slyšela od kamarádek, moc si je vychválovaly. :) Rozhodně…

  • Dityna 19.03.2016 16:03 Cukrovka

    Já užívám "Claravitamíny a minerály prodiabetiky", dají sekoupit normálně v lékárněnebo…

  • Monika 22.03.2016 17:03 Sport a relaxace

    Dorazilo a jsem spokojená.Takže příště zksuímobjednta zase něco, koukalajsem po tomtohttp://www…

  • Dityna 23.03.2016 22:03 Cukrovka

    Určitě jo, obsahují právě ty vitamíny a minerály, kterých mají diabetici nejmíň

  • adela 12.09.2016 14:09 Cukrovka

    Jak uz tu nekteri psali...upravit jídelnícek a brát vitaminy a minerály...

  • 25.10.2016 13:10 Cukrovka

    Mně zase pomáhá úprava jídelníčku a hlavně vitamíny a minerály.

  • 03.11.2016 21:11 Cukrovka

    Já užívám při cukrovce ještě vitamíny a minerály, které nám diabetikům chybí.

  • MilenaHo 17.11.2016 17:11 Vitaminy ve stravě

    I když sportuješ jen pro zábavu, tak se prostě unavíš. Proto je třeba doplňovat energii, vitamíny…

  • Olina 03.06.2017 22:06 Vitaminy ve stravě

    Já beru vitamíny, hlavně z řady B a pak ještě vakcinal sirup na podporu imunity. Po zimě jsem byla…

  • Zuzka 03.06.2017 22:06 Ve zdravém těle, zdravý duch

    Lidičky, poraďte co ještě dopnit,aby to bylo úplně ono. Zdravě jím, cvičím, spím 7 hodin, beru…

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku