Čím nahradit cukr? Jsou sirupy skutečně tak zdravé?

Nahradili jste ve své kuchyni bílý cukr sirupy v domnění, že děláte pro své zdraví a linii to nejlepší? Je to ale skutečně vhodná alternativa? Nejedná se pouze o dobrý marketingový trik?

Fruktóza

Najdete ji také pod názvem ovocný cukr nebo levulóza. Pro někoho může být hůře stravitelná a může být příčinou zažívacích potíží (nadýmání, průjem). Fruktóza má nižší glykemický index než klasický cukr a glukóza a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Je tedy v rozumné míře vhodnou alternativou pro diabetiky. Ovšem podporuje chuť k jídlu a tak můžete v konečném důsledku sníst více, než jste zamýšleli. Nadměrná konzumace zvyšuje riziko ztukovatění jater, které často doprovází obezitu. Fruktóze se ale nemusíme za každou cenu vyhýbat.

Fruktóza nacházející se v ovoci a zelenině je k našemu organismu šetrná. S ovocem kromě ní pozřeme i enzymy, které pomáhají cukr štěpit a vlákninu, která podporuje trávení a pocit sytosti. Z výše uvedených důvodu jsou ke slazení velmi vhodnou alternativou například sušené datle. Hojně jsou využívány v raw kuchyni při přípravě nepečených sladkostí.

Glukóza

Glukóza stejně jako fruktóza patří mezi monosacharidy a je pro nás hlavním zdrojem energie. Nachází se ve většině složených sacharidů. Při nadměrné příjmu se nevyužitá glukóza ukládá ve formě tuků a přispívá k nadváze a obezitě.

Náhražky cukru - jsou sirupy opravdu zdravé?

Kukuřičný sirup

Kukuřičný sirup je díky své nízké ceně a vyšší sladivosti oblíbený zejména při výrobě sladkostí. Najdeme jej v sušenkách, snídaňových cereáliích, proteinových tyčinkách, pečivu nebo v nápojích. Oproti ostatním obilným sirupům obsahuje vysoké procento fruktózy (55 % fruktózy a 45 % glukózy).

Mezi dalšími obilnými sirupy najdeme sirup špaldový, pšeničný, ječný a rýžový. Jsou výrazné chuti a nejlépe je využijeme při pečení.

Agáve sirup

Agáve sirup se získává z dřeně divoce rostoucích kaktusů. Samotná rostlina obsahuje prospěšné látky, které se ale při zpracování na sirup ničí. Je až 40x sladší než cukr a díky jemné chuti nepřebije chuť jídla. I přes jeho nízký glykemický index bychom měli být s jeho konzumací umírnění. Obsahuje 75 – 95 % fruktózy a je tak jejím největším zdrojem v koncentrované podobě. Zdravotní rizika způsobená jejím nadměrným příjmem již byla zmíněna.

Javorový sirup

O něco lépe je na tom javorový sirup se svými 35 % fruktózy a 65 % sacharózy a vcelku nízkým glykemickým indexem. GI se pohybuje kolem 54. Je bohatý na zinek, mangan, železo a vápník. Vyrábí se z mízy javoru, kterou je zapotřebí pro zachování kvality ještě téhož dne, kdy byla nasbírána, zpracovat.

Sirupy jsou v rozumném množství zdraví prospěšné

Sirupy oproti klasickému bílému cukru obsahují i zdraví prospěšné látky. Jsou vhodnou alternativou pro zpestření jídelníčku a na ozdobu jídel. Neplatí zde, že pokud jimi nahradíte obyčejný cukr, můžete je konzumovat v libovolném množství. Nejlepším zdrojem sladké chuti je kromě čerstvého ovoce i ovoce sušené.

Zdroj: Margit.cz, Stobklub.cz, Zbynekmlcoch.cz

Foto: Pixabay.com

Čím nahradit cukr? Jsou sirupy skutečně tak zdravé? patří do témat

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Vitamíny a minerály patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Vitamíny a minerály

  • Václav 17.08.2012 17:08 hubnutí

    Mám pro Vás dobrou zprávu, min. zajímavé články a také produkty-doplňky stravy(vitaminy,mineraly…

  • Simona 26.11.2014 14:11 Nevolnosti v těhotenství

    Mě se také udělalo dobře až potom co jsem začala užívat kyselinu listovou od elastiq a k tomu…

  • Dana 29.09.2015 15:09 Bolest ramene

    Šárko, ještě mě napadá, nechtěla byste raději vitamíny a minerály získávat přírodní cestou, místo…

  • arabela 26.11.2015 22:11 zdravé hubnutí

    O těchto dietních plánech jsem už slyšela od kamarádek, moc si je vychválovaly. :) Rozhodně…

  • Dityna 19.03.2016 16:03 Cukrovka

    Já užívám "Claravitamíny a minerály prodiabetiky", dají sekoupit normálně v lékárněnebo…

  • Monika 22.03.2016 17:03 Sport a relaxace

    Dorazilo a jsem spokojená.Takže příště zksuímobjednta zase něco, koukalajsem po tomtohttp://www…

  • Dityna 23.03.2016 22:03 Cukrovka

    Určitě jo, obsahují právě ty vitamíny a minerály, kterých mají diabetici nejmíň

  • adela 12.09.2016 14:09 Cukrovka

    Jak uz tu nekteri psali...upravit jídelnícek a brát vitaminy a minerály...

  • 25.10.2016 13:10 Cukrovka

    Mně zase pomáhá úprava jídelníčku a hlavně vitamíny a minerály.

  • 03.11.2016 21:11 Cukrovka

    Já užívám při cukrovce ještě vitamíny a minerály, které nám diabetikům chybí.

  • MilenaHo 17.11.2016 17:11 Vitaminy ve stravě

    I když sportuješ jen pro zábavu, tak se prostě unavíš. Proto je třeba doplňovat energii, vitamíny…

  • Olina 03.06.2017 22:06 Vitaminy ve stravě

    Já beru vitamíny, hlavně z řady B a pak ještě vakcinal sirup na podporu imunity. Po zimě jsem byla…

  • Zuzka 03.06.2017 22:06 Ve zdravém těle, zdravý duch

    Lidičky, poraďte co ještě dopnit,aby to bylo úplně ono. Zdravě jím, cvičím, spím 7 hodin, beru…

Píšeme jinde
  • Recept na špagety s dýňovou omáčkou krok za krokem

    Recept na špagety s dýňovou omáčkou krok za krokem

    Dýňová omáčka není zcela běžná. Její jemná chuť se ale k těstovinám skvěle hodí. Pokud rádi zkoušíte nové chutě, jistě si na tomto pokrmu pochutnáte.

  • Vše o másle

    Vše o másle

    Chuť másla je tak specifická, že nelze ničím jiným nahradit. Ovšem není máslo jako máslo, kvalitní výrobek musí obsahovat vysoký podíl mléčného tuku. Základem pro výrobu másla je čerstvá a tučná smetana.



Zdravě.cz na Facebooku