Čočka na talíři - bohatý zdroj rostlinných bílkovin

Čočka je dokonalým zdrojem energie, rostlinných bílkovin, zinku, železa, vitamínů B a dalších živin, které naše tělo nutně potřebuje. Hlavní výhodou čočky oproti jiným luštěninám - vaří se mnohem kratší dobu. Tak proč ji do jídelníčku nezařadit častěji?

Čočka - drobná a výživově bohatá luštěnina, která by měla mít pevné místo na našem talíři. V Indii se pěstuje přes 50 druhů, u nás čočku nalezneme v obchodech pouze v několika variantách, více možností máme ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou. Kterou máte nejraději vy? A umíte ji správně připravit?

Druhy čočky, které jsou u nás dostupné

Čočka velkozrnná

Jde o klasiku v evropské kuchyni a velmi starou kulturní rostlinu. Čočka velkozrnná je u nás nejznámějším a nejpoužívanějším druhem čočky. Před přípravou je nutné ji namáčet a poté vařit cca hodinu. Namáčení se děje proto, aby slupka změkla a umožnila postupný průchod vody dovnitř, díky tomu luštěniny při vaření měknou rovnoměrněji a rychleji. Čočka velkozrnná dodává tělu značné množství rostlinné bílkoviny, stopových prvků, minerálních látek a také železa, což ocení zejména vegetariáni a vegani. Dokáže skvěle zasytit bez zbytečných kalorií. Čočka velkozrnná se hodí na přípravu čočky na kyselo, polévek, pomazánek i salátů, výtečně chutná v kombinaci s jinou zeleninou a obilovinami.

Červená čočka

Červená čočka je v současné době jednou z neprodávanějších luštěnin. Jde o čočku loupanou a její obrovskou výhodou je krátká doba přípravy bez nutnosti ji namáčet. Měkká červená čočka se rozváří, proto je vhodná do polévek, omáček a pomazánek. Pokud máte rádi indickou kuchyni, určitě ji vyzkoušejte v kombinaci s indickým kořením garam masala, česnekem a zázvorem. A protože je červená čočka zbavená slupky, často i půlená, nelze ji naklíčit.

Recepty z červené čočky

Černá čočka Beluga

Malé černé lentilky zvané Beluga jsou v kuchyni oceňované díky své výjimečné chuti. Někdy je nazývána také "kaviár". Černá čočka má oříškové aroma, nerozvařuje se a při vaření si uchovává svou tmavou barvu. Vaří se cca 30 minut a hodí se k přípravě salátů a jako příloha. Černá čočka beluga patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin než například tofu. Její černý pigment obsahuje antioxidanty, je skvělým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku).

Čočka Le Puy

Tmavě zelená čočka Le Puy má název odvozený od oblasti, kde se pěstuje. Pozná se podle zelenohnědé slupky, které se po uvaření zbarví dohněda. Není třeba ji namáčet, nerozvařuje se a je pevná na skus, stačí jí 20 minut přípravy. Opět se hodí do salátů a všude tam, kde oceníme její pevnost.

Španělská čočka Pardina

Tento druh čočky se hodí do jídel z jednoho hrnce a do polévek. Během vaření si uchovává svůj plochý tvar a nechází k rozvaření. Na pohled má našedle hnědou slupku, uvnitř je žlutá.

Superpotraviny - bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a proteiny

Foto: Pixabay.com

Čočka na talíři - bohatý zdroj rostlinných bílkovin patří do témat

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Vitamíny a minerály patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Vitamíny a minerály

  • Václav 17.08.2012 17:08 hubnutí

    Mám pro Vás dobrou zprávu, min. zajímavé články a také produkty-doplňky stravy(vitaminy,mineraly…

  • Simona 26.11.2014 14:11 Nevolnosti v těhotenství

    Mě se také udělalo dobře až potom co jsem začala užívat kyselinu listovou od elastiq a k tomu…

  • Dana 29.09.2015 15:09 Bolest ramene

    Šárko, ještě mě napadá, nechtěla byste raději vitamíny a minerály získávat přírodní cestou, místo…

  • arabela 26.11.2015 22:11 zdravé hubnutí

    O těchto dietních plánech jsem už slyšela od kamarádek, moc si je vychválovaly. :) Rozhodně…

  • Dityna 19.03.2016 16:03 Cukrovka

    Já užívám "Claravitamíny a minerály prodiabetiky", dají sekoupit normálně v lékárněnebo…

  • Monika 22.03.2016 17:03 Sport a relaxace

    Dorazilo a jsem spokojená.Takže příště zksuímobjednta zase něco, koukalajsem po tomtohttp://www…

  • Dityna 23.03.2016 22:03 Cukrovka

    Určitě jo, obsahují právě ty vitamíny a minerály, kterých mají diabetici nejmíň

  • adela 12.09.2016 14:09 Cukrovka

    Jak uz tu nekteri psali...upravit jídelnícek a brát vitaminy a minerály...

  • 25.10.2016 13:10 Cukrovka

    Mně zase pomáhá úprava jídelníčku a hlavně vitamíny a minerály.

  • 03.11.2016 21:11 Cukrovka

    Já užívám při cukrovce ještě vitamíny a minerály, které nám diabetikům chybí.

  • MilenaHo 17.11.2016 17:11 Vitaminy ve stravě

    I když sportuješ jen pro zábavu, tak se prostě unavíš. Proto je třeba doplňovat energii, vitamíny…

  • Olina 03.06.2017 22:06 Vitaminy ve stravě

    Já beru vitamíny, hlavně z řady B a pak ještě vakcinal sirup na podporu imunity. Po zimě jsem byla…

  • Zuzka 03.06.2017 22:06 Ve zdravém těle, zdravý duch

    Lidičky, poraďte co ještě dopnit,aby to bylo úplně ono. Zdravě jím, cvičím, spím 7 hodin, beru…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku