zdroj: pixabay.com
Vitamíny a minerály

Jak naložit kysané zelí - přírodní superlék

Michaela Chylková
11.11.2015

Kysané zelí obsahuje velké množství hodnotných látek. Jeho příprava není složitá ani v domácích podmínkách. Chce to jen trpělivost a čas, který zabere samotná příprava a kvašení. Lze jej konzumovat v syrovém stavu i tepelně upravené jako přílohu. Kysané zelí velmi dobře zasytí a je vhodné i pro redukční dietu. Říká se, že je nositelem životní síly.

Kysané zelí je plné vitamínů a minerálů

Kysané zelí je cenným zdrojem vitamínu skupiny B, obsahuje hojně i vitamín B12, což uvítají zejména vegetariáni a vegani, protože tento vitamín je obvykle obsažen jen v živočišných produktech. Velmi významný je také obsah vitamínu C, 100 g zelí dodá našemu tělu až polovinu doporučené denní dávky. Dále obsahuje vitamín A, K a kyselinu listovou. Z minerálních látek je kysané zelí bohaté na železo, za zmínku stojí také obsah draslíku, hořčíku, vápníku, zinku, jódu a selenu.

Kysané zelí a účinky na zdraví

  • významný antioxidant
  • má detoxikační a odvodňující účinky
  • díky vysokému obsahu chlorofylu podporuje produkování hemoglobinu - napomáhá při léčbě krevních onemocnění (leukémie, anémie apod.)
  • žvýkání kysaného zelí nám výrazně posílí dásně - účinně bojuje proti paradentóze
  • je výborným prostředkem při léčbě onemocnění ledvin (ničí choroboplodné zárodky)
  • posiluje imunitu
  • působí antistresově
  • příznivě působí při nespavosti a bolestech hlavy
  • zvyšuje chuť k jídlu a sekreci žaludečních šťáv
  • má lehce projímavé účinky a příznivě působí při hemeroidech
  • je vhodné i pro diabetiky, pacienty s onemocněním sleziny, nemocnými játry a žlučníkem
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Po výčtu pozitivních vlastností se určitě zeptáte, zda vůbec existuje nějaká nevýhoda při konzumaci kysaného zelí. Jediným možným negativem je horší stravitelnost, což může způsobovat nepříjemné nadýmání.

Zelí a tepelná úprava - má vliv na množství vitamínů?

Obrovskou výhodou kysaného zelí je schopnost dlouhodobého zachování poměrně stabilního množství vitamínů. Jejich obsah se díky mléčnému kvašení snižuje jen velmi pomalu a podle odborníku nemá na snížení množství vitamínů vliv ani tepelná úprava, což je velké plus. Z kysaného zelí je tak rázem superpotravina nabitá vitamíny a minerály.

Recept na nakládané kysané zelí ze sudu

Na kysané zelí budeme potřebovat pevné hlávky zelí, množství přízpůsobíme velikosti kameninového sudu.

Na každých 5 kg zelí potřebujeme zhruba 2 středně velké cibule, 20 g soli, pár bobkových listů, hrst kmínu, pár kuliček pepře a podle chuti také kousek čerstvého křenu a snítku kopru.

Zelí důkladně omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme zelí a opravdu pečlivě pěchujeme. Každou vrstvu zelí osolíme, okmínujeme, opepříme a poklademe bobkovými listy (popřípadě částí křenu a kopru). Každou vrstvu vždy důkladně promačkáme a stlačíme. Když je sud plný a pořádně napěchovaný, pokryjeme vrch zelnými listy. Takto připravené zelí musí být zalité šťávou, nesmí nám oschnout! Zelí uložíme na 2 týdny do tepla. Do žlábku u nádoby nalijeme vodu, poté zelí můžeme přemístit do sklepa, kde bude kvasit několik dalších týdnů.

Ve chvíli, kdy je zelí hotové a podle potřeby už zelí postupně odebíráme, musíme do nádoby dolévat vodu!

Kysané zelí trochu  jinak

Kromě této klasické úpravy kysaného zelí můžeme vyzkoušet i ovocnou či smetanovou variantu.

Kysané zelí - sladké a s vůní ovoce

Zelí šikovně chuťově doplní jablka, borůvky, ananas nebo hroznové víno. Přidat můžeme i rozinky, sušené fíky či datle.

Smetanové kysané zelí

Kysané zelí příjemně zjemní trocha smetany na vaření či zakysané smetany (samozřejmě až při další tepelné úpravě, ne při nakládání).

Foto: Pixabay.com

Autor: Michaela Chylková

Vyhoření na mateřské dovolené
Co je to blesková viróza

Další články

Jablko - poklad našeho podnebného pásma
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Jablko - poklad našeho podnebného pásma

26.10.2015

Letošní úroda jablek je i přes velké sucho v létě pro malé pěstitele potěšující. Co budete s jablky dělat? Jedno jablko denně ke svačině stačí, ne všechny druhy jsou vhodné pro zim ...