Jak naložit kysané zelí - přírodní superlék

Kysané zelí obsahuje velké množství hodnotných látek. Jeho příprava není složitá ani v domácích podmínkách. Chce to jen trpělivost a čas, který zabere samotná příprava a kvašení. Lze jej konzumovat v syrovém stavu i tepelně upravené jako přílohu. Kysané zelí velmi dobře zasytí a je vhodné i pro redukční dietu. Říká se, že je nositelem životní síly.

Kysané zelí je plné vitamínů a minerálů

Kysané zelí je cenným zdrojem vitamínu skupiny B, obsahuje hojně i vitamín B12, což uvítají zejména vegetariáni a vegani, protože tento vitamín je obvykle obsažen jen v živočišných produktech. Velmi významný je také obsah vitamínu C, 100 g zelí dodá našemu tělu až polovinu doporučené denní dávky. Dále obsahuje vitamín A, K a kyselinu listovou. Z minerálních látek je kysané zelí bohaté na železo, za zmínku stojí také obsah draslíku, hořčíku, vápníku, zinku, jódu a selenu.

Kysané zelí a účinky na zdraví

  • významný antioxidant
  • má detoxikační a odvodňující účinky
  • díky vysokému obsahu chlorofylu podporuje produkování hemoglobinu - napomáhá při léčbě krevních onemocnění (leukémie, anémie apod.)
  • žvýkání kysaného zelí nám výrazně posílí dásně - účinně bojuje proti paradentóze
  • je výborným prostředkem při léčbě onemocnění ledvin (ničí choroboplodné zárodky)
  • posiluje imunitu
  • působí antistresově
  • příznivě působí při nespavosti a bolestech hlavy
  • zvyšuje chuť k jídlu a sekreci žaludečních šťáv
  • má lehce projímavé účinky a příznivě působí při hemeroidech
  • je vhodné i pro diabetiky, pacienty s onemocněním sleziny, nemocnými játry a žlučníkem
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Po výčtu pozitivních vlastností se určitě zeptáte, zda vůbec existuje nějaká nevýhoda při konzumaci kysaného zelí. Jediným možným negativem je horší stravitelnost, což může způsobovat nepříjemné nadýmání.

Zelí a tepelná úprava - má vliv na množství vitamínů?

Obrovskou výhodou kysaného zelí je schopnost dlouhodobého zachování poměrně stabilního množství vitamínů. Jejich obsah se díky mléčnému kvašení snižuje jen velmi pomalu a podle odborníku nemá na snížení množství vitamínů vliv ani tepelná úprava, což je velké plus. Z kysaného zelí je tak rázem superpotravina nabitá vitamíny a minerály.

Recept na nakládané kysané zelí ze sudu

Na kysané zelí budeme potřebovat pevné hlávky zelí, množství přízpůsobíme velikosti kameninového sudu.

Na každých 5 kg zelí potřebujeme zhruba 2 středně velké cibule, 20 g soli, pár bobkových listů, hrst kmínu, pár kuliček pepře a podle chuti také kousek čerstvého křenu a snítku kopru.

Zelí důkladně omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme zelí a opravdu pečlivě pěchujeme. Každou vrstvu zelí osolíme, okmínujeme, opepříme a poklademe bobkovými listy (popřípadě částí křenu a kopru). Každou vrstvu vždy důkladně promačkáme a stlačíme. Když je sud plný a pořádně napěchovaný, pokryjeme vrch zelnými listy. Takto připravené zelí musí být zalité šťávou, nesmí nám oschnout! Zelí uložíme na 2 týdny do tepla. Do žlábku u nádoby nalijeme vodu, poté zelí můžeme přemístit do sklepa, kde bude kvasit několik dalších týdnů.

Ve chvíli, kdy je zelí hotové a podle potřeby už zelí postupně odebíráme, musíme do nádoby dolévat vodu!

Kysané zelí trochu  jinak

Kromě této klasické úpravy kysaného zelí můžeme vyzkoušet i ovocnou či smetanovou variantu.

Kysané zelí - sladké a s vůní ovoce

Zelí šikovně chuťově doplní jablka, borůvky, ananas nebo hroznové víno. Přidat můžeme i rozinky, sušené fíky či datle.

Smetanové kysané zelí

Kysané zelí příjemně zjemní trocha smetany na vaření či zakysané smetany (samozřejmě až při další tepelné úpravě, ne při nakládání).

Foto: Pixabay.com

Jak naložit kysané zelí - přírodní superlék patří do témat

Vitamíny a minerály patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Vitamíny a minerály

  • Václav 17.08.2012 17:08 hubnutí

    Mám pro Vás dobrou zprávu, min. zajímavé články a také produkty-doplňky stravy(vitaminy,mineraly…

  • Simona 26.11.2014 14:11 Nevolnosti v těhotenství

    Mě se také udělalo dobře až potom co jsem začala užívat kyselinu listovou od elastiq a k tomu…

  • Dana 29.09.2015 15:09 Bolest ramene

    Šárko, ještě mě napadá, nechtěla byste raději vitamíny a minerály získávat přírodní cestou, místo…

  • arabela 26.11.2015 22:11 zdravé hubnutí

    O těchto dietních plánech jsem už slyšela od kamarádek, moc si je vychválovaly. :) Rozhodně…

  • Dityna 19.03.2016 16:03 Cukrovka

    Já užívám "Claravitamíny a minerály prodiabetiky", dají sekoupit normálně v lékárněnebo…

  • Monika 22.03.2016 17:03 Sport a relaxace

    Dorazilo a jsem spokojená.Takže příště zksuímobjednta zase něco, koukalajsem po tomtohttp://www…

  • Dityna 23.03.2016 22:03 Cukrovka

    Určitě jo, obsahují právě ty vitamíny a minerály, kterých mají diabetici nejmíň

  • adela 12.09.2016 14:09 Cukrovka

    Jak uz tu nekteri psali...upravit jídelnícek a brát vitaminy a minerály...

  • 25.10.2016 13:10 Cukrovka

    Mně zase pomáhá úprava jídelníčku a hlavně vitamíny a minerály.

  • 03.11.2016 21:11 Cukrovka

    Já užívám při cukrovce ještě vitamíny a minerály, které nám diabetikům chybí.

  • MilenaHo 17.11.2016 17:11 Vitaminy ve stravě

    I když sportuješ jen pro zábavu, tak se prostě unavíš. Proto je třeba doplňovat energii, vitamíny…

  • Olina 03.06.2017 22:06 Vitaminy ve stravě

    Já beru vitamíny, hlavně z řady B a pak ještě vakcinal sirup na podporu imunity. Po zimě jsem byla…

  • Zuzka 03.06.2017 22:06 Ve zdravém těle, zdravý duch

    Lidičky, poraďte co ještě dopnit,aby to bylo úplně ono. Zdravě jím, cvičím, spím 7 hodin, beru…

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku