Neničte krájením vitamíny, použijte keramický nůž

Mnoho domácností vlastní několik ocelových nožů, různých velikostí a typů. Asi každý z nás zná případ, kdy sáhneme po noži, chceme si cosi ukrojit, ale krájení se spíše podobá "žužlání". Tento častý problém může být vyřešen, protože se na trh dostaly nože ze speciálního materiálu, které vydrží nejen podstatně dlouho stále ostré, ale také nedochází k ničení vitamínů a enzymů krájených potravin. Jde o nože keramické.

Z čeho je keramický nůž vyroben

  • jde o směs keramiky a oxidu zirkoničitého (tato směs je maximálně odolná a tvrdá, ve stupnici tvrdosti je řadí dokonce k diamantu)
  • prášek směsi se smíchá s dalšími přídavnými látkami a pod silným tlakem se směs formuje
  • formovaný polotovar se vypaluje při teplotách mezi 1000 až 1600 °C a následně se nechává několik dní chladnout
  • připravená čepel se pak brousí

Jak se krájením ničí vitamíny?

  1. nože z kovu a oceli zanechávají v potravinách mikročástice kovu
  2. při krájení ovoce a zeleniny vzniká silný elektrický článek, která nadále prochází celou tloušťkou dužniny ovoce a zeleniny a tím následně dochází k rozpadu vitamínů, enzymů a ostatních složek dokonce mnohem více než při samotném vaření!

K čemu jsou keramické nože vhodné?

Keramické nože zabezpečují kvalitní krájení i problematických lepivých potravin jako jsou např. sýry nebo vajíčko. Keramické nože jsou velmi tvrdé, ale pozor, zároveň křehké! Jejich použití je stejné jako u kovových nožů s výjimkou sekání, vykosťování nebo krájení tvrdých, zmrzlých potravin - hrozí poškození a zničení keramického nože!

Desatero výhod používání keramického nože

  1. neničí vitamíny, enzymy a ostatní cenné látky v potravinách
  2. potraviny vydrží daleko déle čerstvé
  3. nepřilnavá čepel zamezí, aby se na ni potraviny lepily
  4. nezanechává nepříjemné pachutě nebo zápachy v potravinách
  5. jsou tvrdé a ostré
  6. díky správně vyváženému těžišti se s nimi snadno manipuluje
  7. jsou lehké
  8. jsou odolné proti skvrnám, rzi a množení bakterií
  9. dlouhá životnost čepele
  10. nemusí se často brousit

19128833.jpg

Nevýhody keramických nožů

  • poměrně vysoké pořizovací náklady
  • křehkost - s noži se musí manipulovat velmi opatrně a zabránit tak např. pádu na zem, nůž by se mohl zlomit
  • nedoporučuje se mytí v myčce, hrozí, že při nesprávném naskládání nádobí by mohlo dojít k uštípnutí čepele
  • nože lze brousit jen ve specializovaných servisech

Zaujal vás keramický nůž, chtěli byste si nějaký pořídit a nevíte dle čeho poznat kvalitní keramický nůž? Poradíme vám.

Při objevení výhod a kvalit používání keramických nožů se bohužel na trh objevila spousta výrobců, kteří distrubuují ne příliš kvalitní keramické nože. Levnější nože jsou mnohem lámavější a nejsou pružné. Na co si dát tedy pozor?

  1. čepel nože by měla být označena logem výrobce
  2. výrobek by měl vlastnit atesty na zdravotní nezávadnost
  3. nůž by měl být v originálním balení s návodem na použití v českém jazyce
  4. výrobce by měl mít zajištěné poskytnutí zákaznického servisu
  5. na zboží se musí vztahovat záruční lhůta 24 měsíců
  6. na koupené zboží Vám musí být vystaven paragon

Jak by se mělo s keramickým nožem správně zacházet?

  • rozhodně zabraňte jakémukoli pádu, ohýbání nebo lámání nože
  • nůž skladujte buď v originálním balení nebo ve dřevěném stojánku na nože, nikdy ne mezi ostatními kovovými noži, mohlo by dojít k poškození keramického ostří

 

Máte s keramickými noži nějaké zkušenosti?

Neničte krájením vitamíny, použijte keramický nůž patří do témat
  • test keramických nožů Kája 13.10.2010 14:04:49

    ahoj všem. Dostali jsme keramické nože jako svatební dárek, moc jsem si je přála. Máme značku Kyocera a jsou fakt skvělé, můžu doporučit. Ale zase ta cena..... Uvažuju teďka o nákupu vánočních dárků a tak hledám inspiraci a rady jakou jinou (levnější) značku vybrat. Objevila jsem toto:http://www.testnozu.bloguje.cz /. Třeba to někomu pomůže.

  • Keramické nože Tereza 24.03.2010 14:28:42

    Taky jsem měla nejprv smůlu na nekvalitní keramický nůž, který jsem koupila ve stánku v Tesku a po měsíci používání se mi nejdřív vyštípl zub a pak se zlomil celý. Zvykla jsem si ale na něj, proto jsem si připlatila a pořídila celou sadu od Ceratio a s nimi jsem moc spokojená. Na zeleninu fakt neznám lepší nůž.

  • měla sem ho Vlasta 26.02.2010 16:54:13

    no já dostala taky nůž a vyhodila sem ho, nevím co to bylo za šunt, ale po roce byl zubatý a tupý,lámaly se z něj kousky, a to sem s tím krájela zeleninu max. maso, takže snad někdy zkusím dražší a kvalitnější variantu

  • Netupí se saxana 11.11.2009 15:26:32

    Levné keramické nože se dají koupit na http://www.aukro.cz/…auctions.php?… už za 169 Kč. Moje kamarádka je má a vůbec se jí netupí. Krásně se s nimi krájí měkké věci, jako rajčata nebo jahody. Neničí vitamín C, jako ocelové.

  • Keramické nože elí 03.11.2009 19:10:34

    Doporučuji,jsou sice drahé ale vynikající kvalita!!!

  • BUDU KUPOVAT TENTO DRUH NOŽE, PO PŘEČTENÍ ČLÁNKU ONDRA 03.11.2009 13:41:26

    MOC PĚKNÝ ČLÁNEK. BUDU SE ZAJÍMAT O TOM TO NOŽI A ASI URČITĚ SI HO KOUPÍM,PO PŘEČTĚNÍ TOHOTO ČLÁNKU.

  • Keramické nože Rajce+Jogurt 03.11.2009 09:07:29

    Tak od mých známých co si ho pořídili tak vím, že je to tak půl na půl se spokojeností. Právě ty nevýhody jako broušení a že jsou hodně křehké tak na to nadávají nejvíc a pak je radši ani nepoužívají. Ale zas uchování vitamínů je důležité! Tak nevím jestli si ho koupit. Poraďte…

    • Re: Keramické nože kuhtik 03.11.2009 12:29:22

      Doporučuji keramický nůž (oxid zirkoničitý), výborný na zeleninu, ovoce, maso – zde však pozor na kosti a zmrzlé maso. Nevím, proč někdo nadává na křehkost nožů, zda se mu zlomil, či spíše proto, že se to píše v návodu. Pokud se s nožem zachází ohleduplně, nehrozí žádné nebezpečí poškození. Zda je nevýhodou, že se nůž nemusí brousit nevím, myslím si opak. Nedejte na řeči a klidně si jej kupte, určitě nebudete litovat. Vlastním tři takové nože a nemohu si je vynachválit. Pochopitelně jde o subjektivní ná­zor.

  • Mám ho asi rok a půl naja 03.11.2009 11:41:25

    Mám keramický nůž, je ostrý a pokud se k němu člověk chová podle pokynů tak vám vydrží opravdu dlouho. Je pravda, že to není na krájení tvrdých věcí, ale spíše jen na zeleninu a ta se tímto nožem krájí suprově (přesně jak píší v článku). Mám ho asi rok a půl, ještě mi na zem nespadl a příjde mi, že je pořád stejně ostrý jako na začátku. Myslím, že už jen kvůli uchování vytamínů je ten nůž skvělí. Zatím si ho nemohu vynachválit ;)

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Vitamíny a minerály patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Vitamíny a minerály

  • Václav 17.08.2012 17:08 hubnutí

    Mám pro Vás dobrou zprávu, min. zajímavé články a také produkty-doplňky stravy(vitaminy,mineraly…

  • Simona 26.11.2014 14:11 Nevolnosti v těhotenství

    Mě se také udělalo dobře až potom co jsem začala užívat kyselinu listovou od elastiq a k tomu…

  • Dana 29.09.2015 15:09 Bolest ramene

    Šárko, ještě mě napadá, nechtěla byste raději vitamíny a minerály získávat přírodní cestou, místo…

  • arabela 26.11.2015 22:11 zdravé hubnutí

    O těchto dietních plánech jsem už slyšela od kamarádek, moc si je vychválovaly. :) Rozhodně…

  • Dityna 19.03.2016 16:03 Cukrovka

    Já užívám "Claravitamíny a minerály prodiabetiky", dají sekoupit normálně v lékárněnebo…

  • Monika 22.03.2016 17:03 Sport a relaxace

    Dorazilo a jsem spokojená.Takže příště zksuímobjednta zase něco, koukalajsem po tomtohttp://www…

  • Dityna 23.03.2016 22:03 Cukrovka

    Určitě jo, obsahují právě ty vitamíny a minerály, kterých mají diabetici nejmíň

  • adela 12.09.2016 14:09 Cukrovka

    Jak uz tu nekteri psali...upravit jídelnícek a brát vitaminy a minerály...

  • 25.10.2016 13:10 Cukrovka

    Mně zase pomáhá úprava jídelníčku a hlavně vitamíny a minerály.

  • 03.11.2016 21:11 Cukrovka

    Já užívám při cukrovce ještě vitamíny a minerály, které nám diabetikům chybí.

  • MilenaHo 17.11.2016 17:11 Vitaminy ve stravě

    I když sportuješ jen pro zábavu, tak se prostě unavíš. Proto je třeba doplňovat energii, vitamíny…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku