Ořechový olej - silný antioxidant s využitím v kosmetice i kuchyni

Olej z vlašských ořechů je olej lisovaný za studena z jader vlašských ořechů. Vlašský ořech je plod ořešáku královského, který pochází z Persie. Daří se mu na slunném místě, vyžaduje hluboké a provzdušněné půdy. Začíná plodit nejdříve v 8 letech, dožívá se věku až 100 let, často i více. Olej z vlašských ořechů má lahodnou a výjimečnou chuť, ale také příjemně zlatavou barvu.

Účinky ořechového oleje

  • napomáhá nápravě přetíženého nervového systému
  • posiluje imunitu
  • posiluje paměť a je účinný při zlepšování školních výsledků
  • snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak
  • je výborný na udržení zdravé mikroflóry ve střevech
  • chrání před rakovinou střev
  • má blahodárný vliv na játra, žlučník, dýchací cesty a látkovou výměnu
  • příznivě působí na krevní oběh a slinivku
  • podporuje vývoj buněk
  • chrání před cévním onemocněním
  • zlepšuje krvetvorbu
  • zlepšuje u mužů tvorbu a kvalitu spermatu

Ořechový olej obsahuje cenné vitamíny

  • obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6, C, E, F
  • vysoký obsah vápníku, železa, manganu, jódu a zinku
  • obsahuje nenasycené mastné kyseliny, hlavně omega-3 a omega-6
  • je to silný antioxidant

Využití ořechového oleje v kosmetice

  • vyživuje nehty
  • je vhodný pro mastnou pokožku
  • posiluje vlasy, dodává jim lesk
  • je skvělý k masážím
  • přidává se do kosmetických výrobků

Využití ořechového oleje v kuchyni

Kromě toho, že se ořechový olej využívá v kosmetice a k masážím, má svoje využití i v kuchyni. Jeho lahodná chuť je vhodná zejména do sladkých jídel a do zeleninových salátů. Je však nutné dbát zásady, že tento olej se využívá pouze za studena, zahříváním by se zničily všechny v něm obsažené vitamíny.

Foto: Pixabay.com

Ořechový olej - silný antioxidant s využitím v kosmetice i kuchyni patří do témat

Vitamíny a minerály patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Vitamíny a minerály

  • Václav 17.08.2012 17:08 hubnutí

    Mám pro Vás dobrou zprávu, min. zajímavé články a také produkty-doplňky stravy(vitaminy,mineraly…

  • Simona 26.11.2014 14:11 Nevolnosti v těhotenství

    Mě se také udělalo dobře až potom co jsem začala užívat kyselinu listovou od elastiq a k tomu…

  • Dana 29.09.2015 15:09 Bolest ramene

    Šárko, ještě mě napadá, nechtěla byste raději vitamíny a minerály získávat přírodní cestou, místo…

  • arabela 26.11.2015 22:11 zdravé hubnutí

    O těchto dietních plánech jsem už slyšela od kamarádek, moc si je vychválovaly. :) Rozhodně…

  • Dityna 19.03.2016 16:03 Cukrovka

    Já užívám "Claravitamíny a minerály prodiabetiky", dají sekoupit normálně v lékárněnebo…

  • Monika 22.03.2016 17:03 Sport a relaxace

    Dorazilo a jsem spokojená.Takže příště zksuímobjednta zase něco, koukalajsem po tomtohttp://www…

  • Dityna 23.03.2016 22:03 Cukrovka

    Určitě jo, obsahují právě ty vitamíny a minerály, kterých mají diabetici nejmíň

  • adela 12.09.2016 14:09 Cukrovka

    Jak uz tu nekteri psali...upravit jídelnícek a brát vitaminy a minerály...

  • 25.10.2016 13:10 Cukrovka

    Mně zase pomáhá úprava jídelníčku a hlavně vitamíny a minerály.

  • 03.11.2016 21:11 Cukrovka

    Já užívám při cukrovce ještě vitamíny a minerály, které nám diabetikům chybí.

  • MilenaHo 17.11.2016 17:11 Vitaminy ve stravě

    I když sportuješ jen pro zábavu, tak se prostě unavíš. Proto je třeba doplňovat energii, vitamíny…

  • Olina 03.06.2017 22:06 Vitaminy ve stravě

    Já beru vitamíny, hlavně z řady B a pak ještě vakcinal sirup na podporu imunity. Po zimě jsem byla…

  • Zuzka 03.06.2017 22:06 Ve zdravém těle, zdravý duch

    Lidičky, poraďte co ještě dopnit,aby to bylo úplně ono. Zdravě jím, cvičím, spím 7 hodin, beru…

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku