Vinobraní vrcholí - jak poznat kvalitní burčák?

Sezóna burčáku je v plném proudu a není na škodu si připomenout, jak by kvalitní burčák měl chutnat a vypadat, protože k rozpoznání dobrého burčáku nám poslouží právě oči. A víte, proč se traduje, že je burčák zdraví prospěšný?

Burčák - blahodárný nápoj z vinných hroznů

Burčák je naší chloubou a patří opravdu k unikátům, kromě Moravy a Čech nalezneme burčák už jen v omezených oblastech Slovenska a Rakouska. Sezóna burčáku začíná 1. srpna a končí k 30. listopadu, burčákem lze nazývat pouze produkt vyrobený z hroznů vypěstovaných v České republice. V žádném případě nesmí být burčák ředěný vodou!

Je burčák opravdu zdraví prospěšný?

Co je to vlastně burčák? Jedná se o čerstvě vylisovaný vinný mošt, který po pár dnech zkvasí na alkoholický sladký nápoj s různými procenty alkoholu (burčák neustále pracuje). Pravý burčák obsahuje o trochu více alkoholu než pivo, proto by se ani burčák neměl konzumovat po litrech denně. Díky vysokému obsahu kvasinek je v burčáku spousta vitamínu B, který má blahodárné účinky na naši pokožku, vlasy, nehty a také na nervovou soustavu.

Superpotraviny - bohaté na minerály, vitamíny, antioxidanty, vlákninu a proteiny

Jak poznat dobrý burčák

Dobrý burčák poznáme na první pohled. Správně vyrobený a skladovaný burčák má v lahvi dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího oxidu uhličitého. Burčák od zkušeného a poctivého vinaře je od počátku kvašení znatelně cítit po použité odrůdě, má svěží chuť i vůni. Pokud je burčák mírně cítit po droždí, není to na závadu, je to důkaz činnosti kvasinek. Burčák by měl mít okrovou barvu, mírně nahnědlé tóny jsou také v pořádku. Avšak neměl by být příliš kalný, takový burčák už je v pozdějších fázích kvašení a nemusí být tolik svěží a chutný.

Lze na stáncích u cesty koupit kvalitní burčák?

Nemusí být pravdou, že stánky, které se objevují u hlavních tahů, musí nabízet jen špatný burčák, určitě se dá natrefit i takto. Ovšem celodenní stání na přímém slunci burčáku na kvalitě určitě nepřidá. Pokud si nejsme jisti, že poznáme dobrý burčák na pohled a po prvním ochutnání, větší jistotou je nakoupit přímo u vinařů a ve vinotékách.

Správné skladování burčáku

Burčák se většinou převáží v plastových nádobách a lahvích, při převozu je zásadní myslet na to, aby uzávěr nebyl uplně utažený, nebo měl ve víčku udělanou dírku. Oxid uhličitý musí mít kam unikat, jinak se nádoba natlakuje a hrozí nebezpečí "bouchnutí pod rukama". Po zakoupení skladujeme burčák v chladnějším prostředí, tím se průběh zkvašení zpomalí a vydrží o pár dní déle. Ovšem platí, že nejlépe chutná burčák v den zakoupení, proto by se s jeho vypitím nemělo příliš otálet, jen tak si burčák vychutnáme v té nejlepší kondici.

Foto: Pixabay.com

Vinobraní vrcholí - jak poznat kvalitní burčák? patří do témat

Vitamíny a minerály patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Vitamíny a minerály

  • Václav 17.08.2012 17:08 hubnutí

    Mám pro Vás dobrou zprávu, min. zajímavé články a také produkty-doplňky stravy(vitaminy,mineraly…

  • Simona 26.11.2014 14:11 Nevolnosti v těhotenství

    Mě se také udělalo dobře až potom co jsem začala užívat kyselinu listovou od elastiq a k tomu…

  • Dana 29.09.2015 15:09 Bolest ramene

    Šárko, ještě mě napadá, nechtěla byste raději vitamíny a minerály získávat přírodní cestou, místo…

  • arabela 26.11.2015 22:11 zdravé hubnutí

    O těchto dietních plánech jsem už slyšela od kamarádek, moc si je vychválovaly. :) Rozhodně…

  • Dityna 19.03.2016 16:03 Cukrovka

    Já užívám "Claravitamíny a minerály prodiabetiky", dají sekoupit normálně v lékárněnebo…

  • Monika 22.03.2016 17:03 Sport a relaxace

    Dorazilo a jsem spokojená.Takže příště zksuímobjednta zase něco, koukalajsem po tomtohttp://www…

  • Dityna 23.03.2016 22:03 Cukrovka

    Určitě jo, obsahují právě ty vitamíny a minerály, kterých mají diabetici nejmíň

  • adela 12.09.2016 14:09 Cukrovka

    Jak uz tu nekteri psali...upravit jídelnícek a brát vitaminy a minerály...

  • 25.10.2016 13:10 Cukrovka

    Mně zase pomáhá úprava jídelníčku a hlavně vitamíny a minerály.

  • 03.11.2016 21:11 Cukrovka

    Já užívám při cukrovce ještě vitamíny a minerály, které nám diabetikům chybí.

  • MilenaHo 17.11.2016 17:11 Vitaminy ve stravě

    I když sportuješ jen pro zábavu, tak se prostě unavíš. Proto je třeba doplňovat energii, vitamíny…

  • Olina 03.06.2017 22:06 Vitaminy ve stravě

    Já beru vitamíny, hlavně z řady B a pak ještě vakcinal sirup na podporu imunity. Po zimě jsem byla…

  • Zuzka 03.06.2017 22:06 Ve zdravém těle, zdravý duch

    Lidičky, poraďte co ještě dopnit,aby to bylo úplně ono. Zdravě jím, cvičím, spím 7 hodin, beru…

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku