Vinobraní vrcholí - jak poznat kvalitní burčák?

Sezóna burčáku je v plném proudu a není na škodu si připomenout, jak by kvalitní burčák měl chutnat a vypadat, protože k rozpoznání dobrého burčáku nám poslouží právě oči. A víte, proč se traduje, že je burčák zdraví prospěšný?

Burčák - blahodárný nápoj z vinných hroznů

Burčák je naší chloubou a patří opravdu k unikátům, kromě Moravy a Čech nalezneme burčák už jen v omezených oblastech Slovenska a Rakouska. Sezóna burčáku začíná 1. srpna a končí k 30. listopadu, burčákem lze nazývat pouze produkt vyrobený z hroznů vypěstovaných v České republice. V žádném případě nesmí být burčák ředěný vodou!

Je burčák opravdu zdraví prospěšný?

Co je to vlastně burčák? Jedná se o čerstvě vylisovaný vinný mošt, který po pár dnech zkvasí na alkoholický sladký nápoj s různými procenty alkoholu (burčák neustále pracuje). Pravý burčák obsahuje o trochu více alkoholu než pivo, proto by se ani burčák neměl konzumovat po litrech denně. Díky vysokému obsahu kvasinek je v burčáku spousta vitamínu B, který má blahodárné účinky na naši pokožku, vlasy, nehty a také na nervovou soustavu.

Superpotraviny - bohaté na minerály, vitamíny, antioxidanty, vlákninu a proteiny

Jak poznat dobrý burčák

Dobrý burčák poznáme na první pohled. Správně vyrobený a skladovaný burčák má v lahvi dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího oxidu uhličitého. Burčák od zkušeného a poctivého vinaře je od počátku kvašení znatelně cítit po použité odrůdě, má svěží chuť i vůni. Pokud je burčák mírně cítit po droždí, není to na závadu, je to důkaz činnosti kvasinek. Burčák by měl mít okrovou barvu, mírně nahnědlé tóny jsou také v pořádku. Avšak neměl by být příliš kalný, takový burčák už je v pozdějších fázích kvašení a nemusí být tolik svěží a chutný.

Lze na stáncích u cesty koupit kvalitní burčák?

Nemusí být pravdou, že stánky, které se objevují u hlavních tahů, musí nabízet jen špatný burčák, určitě se dá natrefit i takto. Ovšem celodenní stání na přímém slunci burčáku na kvalitě určitě nepřidá. Pokud si nejsme jisti, že poznáme dobrý burčák na pohled a po prvním ochutnání, větší jistotou je nakoupit přímo u vinařů a ve vinotékách.

Správné skladování burčáku

Burčák se většinou převáží v plastových nádobách a lahvích, při převozu je zásadní myslet na to, aby uzávěr nebyl uplně utažený, nebo měl ve víčku udělanou dírku. Oxid uhličitý musí mít kam unikat, jinak se nádoba natlakuje a hrozí nebezpečí "bouchnutí pod rukama". Po zakoupení skladujeme burčák v chladnějším prostředí, tím se průběh zkvašení zpomalí a vydrží o pár dní déle. Ovšem platí, že nejlépe chutná burčák v den zakoupení, proto by se s jeho vypitím nemělo příliš otálet, jen tak si burčák vychutnáme v té nejlepší kondici.

Foto: Pixabay.com

Vinobraní vrcholí - jak poznat kvalitní burčák? patří do témat

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Vitamíny a minerály patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Vitamíny a minerály

  • Václav 17.08.2012 17:08 hubnutí

    Mám pro Vás dobrou zprávu, min. zajímavé články a také produkty-doplňky stravy(vitaminy,mineraly…

  • Simona 26.11.2014 14:11 Nevolnosti v těhotenství

    Mě se také udělalo dobře až potom co jsem začala užívat kyselinu listovou od elastiq a k tomu…

  • Dana 29.09.2015 15:09 Bolest ramene

    Šárko, ještě mě napadá, nechtěla byste raději vitamíny a minerály získávat přírodní cestou, místo…

  • arabela 26.11.2015 22:11 zdravé hubnutí

    O těchto dietních plánech jsem už slyšela od kamarádek, moc si je vychválovaly. :) Rozhodně…

  • Dityna 19.03.2016 16:03 Cukrovka

    Já užívám "Claravitamíny a minerály prodiabetiky", dají sekoupit normálně v lékárněnebo…

  • Monika 22.03.2016 17:03 Sport a relaxace

    Dorazilo a jsem spokojená.Takže příště zksuímobjednta zase něco, koukalajsem po tomtohttp://www…

  • Dityna 23.03.2016 22:03 Cukrovka

    Určitě jo, obsahují právě ty vitamíny a minerály, kterých mají diabetici nejmíň

  • adela 12.09.2016 14:09 Cukrovka

    Jak uz tu nekteri psali...upravit jídelnícek a brát vitaminy a minerály...

  • 25.10.2016 13:10 Cukrovka

    Mně zase pomáhá úprava jídelníčku a hlavně vitamíny a minerály.

  • 03.11.2016 21:11 Cukrovka

    Já užívám při cukrovce ještě vitamíny a minerály, které nám diabetikům chybí.

  • MilenaHo 17.11.2016 17:11 Vitaminy ve stravě

    I když sportuješ jen pro zábavu, tak se prostě unavíš. Proto je třeba doplňovat energii, vitamíny…

  • Olina 03.06.2017 22:06 Vitaminy ve stravě

    Já beru vitamíny, hlavně z řady B a pak ještě vakcinal sirup na podporu imunity. Po zimě jsem byla…

  • Zuzka 03.06.2017 22:06 Ve zdravém těle, zdravý duch

    Lidičky, poraďte co ještě dopnit,aby to bylo úplně ono. Zdravě jím, cvičím, spím 7 hodin, beru…

Píšeme jinde
  • Recept na špagety s dýňovou omáčkou krok za krokem

    Recept na špagety s dýňovou omáčkou krok za krokem

    Dýňová omáčka není zcela běžná. Její jemná chuť se ale k těstovinám skvěle hodí. Pokud rádi zkoušíte nové chutě, jistě si na tomto pokrmu pochutnáte.

  • Vše o másle

    Vše o másle

    Chuť másla je tak specifická, že nelze ničím jiným nahradit. Ovšem není máslo jako máslo, kvalitní výrobek musí obsahovat vysoký podíl mléčného tuku. Základem pro výrobu másla je čerstvá a tučná smetana.



Zdravě.cz na Facebooku