Anonymní příspěvek
01.08.2010 21:51
Dobrý den, co jsem najela na zdravý jídelníček, zvykla jsem si před každým jídlem zkousnout mrkev, abych se "zaplácla", pak chroupu ještě mrkev večer místo přílohy k masu nebo semínkům dýně. když jsem to jednou počítala, denně sním nejméně půl kila syrové mrkve...jednou mi bylo řečeno, že se předávkuju vitamínem A,je pravda, že kůži,hlavně na rukách mám dost oranžovou, to ano,ale jinak necítím žádné potíže...Hrozí mi tedy nějaké problémy s tímto množstvím mrkve, co sním?Děkuji za odpověď, Markéta,23 let
Anonymní příspěvek
30.12.2010 14:06
jeste vice druhu jidel
Myslím, že když sníte jen 2 mrkve denně, tak to bude stačit...:-)a můžete chroupat i něco jiného...
Anonymní příspěvek
26.12.2010 18:58
je lépe jídelníček měnit a nemít ho jednostranný
Anonymní příspěvek
25.12.2010 19:52
Měla byste mrkev omezit, jinak to může určitě mít špatný vliv.
Ano dá, chce to různorodost.
Ano, mrkví se dá opravdu předávkovat. Jak radí ostatní, zeleninu střídat, k čemu ti bude spousta vitamínu A, když ostatní vitamíny budou třeba tělu chybět?!
Radši to s jedním druhen zeleniny nepřehánějte, dejte se na banány u těch se nemůžete předávkovt
Anonymní příspěvek
18.12.2010 00:13
pozor na vitamín A,,E ty které se usazují opatrně s mírou
Bylo by vhodné vyměnit mrkev za něco jiného. Nic se nemá přehánět , bylo štestí že jste ji nejedla vařenou tá ma vice A vitamínu byli by vetší problémy .
zdenka50
15.12.2010 17:35
Má dcera nemá ráda ovoce a zeleninu,tak se snažím ji dávat šťávy z mrkve a trochu jsme to přepískli,byla pomerančová a paní doktorka nám říkala,že všeho s mírou.Existuje tolik druhů zeleniny,které by vám mohly chutnat.
xzdev100
15.12.2010 16:08
Také bych vám poradila vyměnit mrkev za něco jiného jako např. papriku, rajče...
sramkovamarie72
15.12.2010 13:34
Chtělo by to opravdu omezit.Už jen kvůli zbarvení kůže.
Anonymní příspěvek
13.12.2010 19:42
všeho moc škodí,,zeleninu střídej,,mrkev v malém množství a zakapej ji olejem
Jitka Veletová, studentka medicíny
13.11.2010 11:47
Mezi projevy předávkování patří vypadávání vlasů, nutkání na
zvracení, zvracení, průjem, olupování kůže, mlhavé vidění, kožní
vyrážky, bolest kostí, nepravidelnost menstruace, únava, bolest
hlavy, zvětšení jater.
V 500g mrkve je zhruba 4x více beta karotenu (prekurzor vitaminu A) než je doporučená denní dávka. Přestože její překračování není vhodné, kromě zbarvení kůže by vám nemělo nic moc hrozit. Záleží také na tom, jestli jíte i mrkev vařenou, nebo jen syrovou. U mrkve totiž narozdíl od jiné zeleniny platí, že při vaření se uvolní víc beta karotenu než když se konzumuje syrová. Vitamin A je navíc rozpustný v tucích, takže se jeho příjem zvyšuje i tím, když mrkev jíte společeně s něčím tučným.
Ovšem další otázkou je pestrost jídelníčku. Co třeba zkusit chroupat i něco jiného - kedlubny, květák, brokolici? Tím by se dalo obejít nadměrné množství beta karotenu i jednotvárnost. Ale obecně by se přehánět nemělo nic.