Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Předávkování vitamíny

Dobrý den, co jsem najela na zdravý jídelníček, zvykla jsem si před každým jídlem zkousnout mrkev, abych se "zaplácla", pak chroupu ještě mrkev večer místo přílohy k masu nebo semínkům dýně. když jsem to jednou počítala, denně sním nejméně půl kila syrové mrkve...jednou mi bylo řečeno, že se předávkuju vitamínem A,je pravda, že kůži,hlavně na rukách mám dost oranžovou, to ano,ale jinak necítím žádné potíže...Hrozí mi tedy nějaké problémy s tímto množstvím mrkve, co sním?Děkuji za odpověď, Markéta,23 let

Odpovědi na otázku

Všeho s mírou.
jeste vice druhu jidel
Myslím, že když sníte jen 2 mrkve denně, tak to bude stačit...:-)a můžete chroupat i něco jiného...
je lépe jídelníček měnit a nemít ho jednostranný
Měla byste mrkev omezit, jinak to může určitě mít špatný vliv.
Ano dá, chce to různorodost.
Ano, mrkví se dá opravdu předávkovat. Jak radí ostatní, zeleninu střídat, k čemu ti bude spousta vitamínu A, když ostatní vitamíny budou třeba tělu chybět?!
Radši to s jedním druhen zeleniny nepřehánějte, dejte se na banány u těch se nemůžete předávkovt
pozor na vitamín A,,E ty které se usazují opatrně s mírou
Bylo by vhodné vyměnit mrkev za něco jiného. Nic se nemá přehánět , bylo štestí že jste ji nejedla vařenou tá ma vice A vitamínu byli by vetší problémy .
Má dcera nemá ráda ovoce a zeleninu,tak se snažím ji dávat šťávy z mrkve a trochu jsme to přepískli,byla pomerančová a paní doktorka nám říkala,že všeho s mírou.Existuje tolik druhů zeleniny,které by vám mohly chutnat.
Také bych vám poradila vyměnit mrkev za něco jiného jako např. papriku, rajče...
Chtělo by to opravdu omezit.Už jen kvůli zbarvení kůže.
všeho moc škodí,,zeleninu střídej,,mrkev v malém množství a zakapej ji olejem
Mezi projevy předávkování patří vypadávání vlasů, nutkání na zvracení, zvracení, průjem, olupování kůže, mlhavé vidění, kožní vyrážky, bolest kostí, nepravidelnost menstruace, únava, bolest hlavy, zvětšení jater. V 500g mrkve je zhruba 4x více beta karotenu (prekurzor vitaminu A) než je doporučená denní dávka. Přestože její překračování není vhodné, kromě zbarvení kůže by vám nemělo nic moc hrozit. Záleží také na tom, jestli jíte i mrkev vařenou, nebo jen syrovou. U mrkve totiž narozdíl od jiné zeleniny platí, že při vaření se uvolní víc beta karotenu než když se konzumuje syrová. Vitamin A je navíc rozpustný v tucích, takže se jeho příjem zvyšuje i tím, když mrkev jíte společeně s něčím tučným. Ovšem další otázkou je pestrost jídelníčku. Co třeba zkusit chroupat i něco jiného - kedlubny, květák, brokolici? Tím by se dalo obejít nadměrné množství beta karotenu i jednotvárnost. Ale obecně by se přehánět nemělo nic.